Ničelna toleranca do nasilja med porodom - predstavitev projekta in povabilo

neznosna bolečina * nespoštovanje * brez vsake besede * nemočna * žalitve * prisilili so me, da ležim v postelji * izsiljevanje * bila sem čisto izpostavljena pogledom tujih ljudi * brezosebna skrb * niso upoštevali mojih potreb in želja * nimam občutka varnosti * nobenega spoštovanja telesnih ritmov * vnaprej so hoteli podpis, da se strinjam z vsem * v porodni sobi je bilo veliko študentov * nič me niso vprašali * silili so me z epiduralno * niso mi hoteli dati zdravila proti bolečinam * zdravnik se je s komolci naslanjal na moja stegna * nisem se smela prosto gibati * nič me niso vprašali * vse je potekalo na silo * prizadeta * tudi otroka mi niso dali * bila sem čisto sama * nihče od osebja mi ni naklonil prijazne besede * rekli so, da sem sama kriva * pustili so me, da sem se zvijala od bolečin * počutila sem se kot posiljena * grob vaginalni pregled * kot po tekočem traku * grozijo mi, da bo z otrokom nekaj narobe, če ne bom/če bom … * izsiljevanje * laži * ponižanja * nespoštovanje * nehumanost * ne-empatičnost * nemoč * manipulacija nasilje * ukazala mi je * nihče me ni ne slišal ne upošteval * slišala sem, kako so o meni govorili kot o razvajenki *


Ničelna toleranca do nasilja med porodom

Predstavitev projekta in povabilo

 

Lepo pozdravljeni,
pri Združenju Naravni začetki si že vrsto let prizadevamo za kakovostno obporodno skrb v Sloveniji. Veseli nas, da se krepi ozaveščenost o pomenu dobre porodne izkušnje za ženske, otroke in družine. Vendar pa nas pogosto poiščejo mame, ki med porodom izkušajo kršenje pravic in nasilje.

Nasilje med porodom je nedavno tega kot pomemben vidik, ki negativno vpliva na življenja žensk, prepoznala tudi Svetovna zdravstvena organizacija; čas je, da tudi v Sloveniji spregovorimo o tej temi. Pripravljamo študijo, ki bo temeljila na pričevanjih žensk.

Prosimo, delite z nami neprijetno, bolečo, poniževalno, hudo, travmatično porodno izkušnjo.

Besedo dajemo vam, porodnicam, in vas vabimo, da prispevate svojo porodno izkušnjo, če ste

·        rodili v Sloveniji v zadnjih 15 letih, vaginalno ali s carskim rezom, in

·        ste med porodom doživeli nespoštovanje, nemoč, zlorabo, ponižanje …

Vabimo vas, da prispevate svojo porodno izkušnjo: lahko jo napišete v nekaj stavkih, osvetlite le en dogodek, lahko pa je dolga in izčrpna, kakor želite. Zagotavljamo vam anonimnost.

Uporabite lahko različne poti:

·        Izpolnite vprašalnik s tremi vprašanji na spletni strani: https://www.1ka.si/a/164976

·        Porodno pričevanje pošljite po elektronski pošti v prosti obliki na info@mamazofa.org.

֎

Namen zbiranja porodnih pričevanj

Na podlagi zbranih pričevanj bomo pri Združenju Naravni začetki pripravili študijo Ničelna toleranca do nasilja med porodom. Podatkov ne bomo delile z nikomer drugim, uporabile jih bomo le za študijo. Z njimi bomo zelo skrbno ravnali.

Pokazali bomo, kaj vse doživljajo ženske med porodom v Sloveniji, da bi se kot družba osvestili o neustreznem ravnanju, zlorabah med nosečnostjo, porodom, po porodu, da bi opolnomočili bodoče mame in očete in se zavzeli za spoštljivo in občutljivo obporodno skrb v našem zdravstvenem sistemu. Tako bomo skupaj prispevali k pozitivnim spremembam v porodnišnicah.

Študija bo javno dostopna v začetku leta 2019.

֎

Cilj

Spoštljiva in kakovostna obporodna skrb v Sloveniji.

֎

Dodatne informacije o zbiranju porodnih izkušenj

Dobrodošle tudi izkušnje v zdravstvenem sistemu iz nosečnosti in po rojstvu otroka. K sodelovanju vabljeni tudi moški.

Za potrebe študije porodne izkušnje zbiramo od 11.4.2018 do 30.9.2018.

Želite sodelovati, pa potrebujete dodatne informacije? Pišite na info@mamazofa.org.

Ob obujanju spominov na boleč dogodek, travmatično izkušnjo, nasilje se lahko zgodi, da vas čustva preplavijo, da bi potrebovali pomoč in podporo. Obrnete se lahko tudi na nas na info@mamazofa.org.

Pisanje porodne izkušnje in pričevanje o izkušnjah nasilja, nespoštovanja pravic nosi v sebi tudi možnost zdravljenja in celjenja.

֎

Vsaka zgodba je izjemno dragocena. Že vnaprej hvala za vaše sodelovanje.

 

Irena Šimnovec, predsednica, in dr. Zalka Drglin, strokovna sodelavka in vodja projektov

Združenja Naravni začetki

www.mamazofa.org

Ljubljana, 11.4.2018

 

moja beseda ni bila pomembna * nepotreben prerez presredka * nimam nadzora nad tem, kar se mi dogaja * šivanje na živo * podcenjevanje * babica se je z vso silo naslonila na trebuh * s svojimi komentarji mi je vzbudila sram * nobene besede nisem imela pri odločanju o sebi * pokroviteljski in vzvišeni odnos * prinesli so me okoli! * še vedno me spremlja občutek nemoči * pomanjkljivo informiranje o posegih * ponoči se zbujam, ker podoživljam porod * brez priložnosti za sodelovanje pri odločanju * epiziotomija * nepotrebni posegi * klistir * nobene hrane * žeja * razjokala sem se od nemoči * rekli smo mi, da bo to škodovalo otroku * manipulacija z informacijami * ignoranca * popolnoma so me spregledali * zloraba * neupoštevanje telesne vednosti * nihče se ni oziral na moje občutke * posmeh modrosti telesa * skrb je bila prilagojena osebju, ne meni * zelo neprijetno *ni jim bilo zares mar * ena sama frustracija * še vedno me stisne v grlu * čisto sem zmrznila * rekli so, da je moja krivda, ker sem se pač preveč zredila *