Spremljevalci/ke pri porodu

Želela bi, da bi bil pri porodu z mano partner, on pa si tega ne želi. Kaj lahko storim?

Irena Šimnovec: Porodno okolje - kje in s kom bo ženska rojevala - ima velik vpliv na potek poroda. Pomembno je, da so ob porodnici v tem čudovitem, enkratnem in hkrati ranljivem času osebe, ki jim zaupa, ki jo podpirajo in ki so ji lahko v pomoč, če jo bo potrebovala.  Ženska je tista, ki naj izbira tako strokovnjake kot spremljevalce. V našem okolju je ponavadi prva izbira za spremljevalca partner. Prisotnost otrokovega očeta pri porodu je, zgodovinsko gledano, novost, ki se ujema z aktivnejšo vlogo očeta pri skrbi , negi in vzgoji otroka. V slovenskih porodnišnicah se je ta pristop začel uveljavljati  konec sedemdesetih letih dvajsetega stoletja.  Tako kot ženska tudi moški med nosečnostjo in porodom prehaja v novo življenjsko vlogo in ta proces lahko ob veselem pričakovanju, radosti in zaupanju seže tud na senčno stran. Prav nič ni nenavadno, če partner nima vedno gotovosti, da  se bo dobro znašel pri porodu in kasneje kot oče. Da pa bo lažje prešel dvome, skrbi, strah ali odpor, pridobil gotovost in se na podlagi kvalitetnih informacij odločil, ali bo prisoten pri porodu ali ne, ga lahko povabite na delavnice o porodu in za spremljevalce pri porodu, kjer se bo seznanil s samim porodnim procesom, z vlogo očeta in spremljevalca pri porodu ter kako konkretno lahko pomaga ženski pri tem, da bo v tem edinstvenem fizičnem in čustvenem procesu prišla v stik s svojo močjo.

Za mano je porod, kjer me je spremljal moj partner, ampak nisem bila zadovoljna z njegovim načinom spremljanja. Kaj bi lahko storila, da bi bilo naslednjič drugače?

Irena Šimnovec: V našem okolju smo združili vlogo očeta in vlogo spremljevalca oziroma spremljevalke, ki je v ženski  med porodom v fizično in čustveno podporo, v eno.  Ti dve vlogi se lahko lepo prepletata, ni pa vedno tako.  Včasih se partner ob vsej dobronamernosti v vlogi pomočnika ne znajde najbolje. Mogoče bodoče oče potrebuje samo več  ustreznih informacij in konkretnih napotkov, ki jih lahko dobi na delavnicah za porod in spremljevalce pri porodu o tem,  kako lahko pomaga pri porodnih položajih, kako lahko z masažo, dotikom, pritiskom, božanjem, gladnjem in drugimi metodami olajša porodno bolečino ali kako poskrbi za čustveno podporo. Mogoče potrebuje opolnomočenje, da zmore pomagati svoji partnerki. Partner oziroma bodoče oče pa je tudi sam čustveno vpleten, saj se bo kmalu rodil njegov otrok. Mogoče ga skrbi, če bo z otrokom in partnerko vse v redu in potrebuje dodatno informacijo ali podporo. Ali samo čas, da predahne. Ženska pa večinoma potrebuje stalno čustveno in fizično podporo. Tudi zaradi takih situacijpa je ob babici dobrodošla pomoč in podpora porodne spremljevalke - tako za žensko kot za partnerja - da skupaj spletejo varno, prijetno, sproščeno in ljubeče okolje, v katerega se bo rodil otroček.

Kako naj v okolju, kjer je najbolj pogosto, da žensko pri porodu spremlja partner, izrazim željo, da me spremlja neka druga oseba npr. prijateljica?

Irena Šimnovec: Pri nas se je skozi nekaj desetletij ustalilo, da žensko pri porodu v porodnišnici spremlja partner. To je dobrodošla praksa, ki pa ne sme biti omejujoča: ženska ima pravico, da izbira, kdo jo bo spremljal; ali bo to partner, prijateljica, mama, sestra, kdorkoli drug od njenih bližnjih ali porodna spremljevalka; ali več njih, ki bodo lahko v čustveno in fizično podporo in pomoč v času tako pomembnega življenjskega prehoda za otroka, žensko in celotno družino.

Več pa na delavnici iz ciklusa Pričakujem otroka, ki jo bo v torek, 8. aprila 2013, od 18.00-20.30 Pri Zofi na Grablovičevi 54 v Ljubljani vodila Irena Šimnovec. Obvezne prijave na info@mamazofa.org ali 031 321 355.