Vabljeni na predavanje dr. Zalke Drglin: Porod, evolucija in sodobne ženske: iz naročja narave v zibelko kulture

 Toplo vabljeni na predavanje dr. Zalke Drglin

Porod, evolucija in sodobne ženske: iz naročja narave v zibelko kulture,

 ki bo v ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 18. uri

v prostorih Hostla Celica, Metelkova 8, Ljubljana.

Vstop prost.

 

Je naravni porod mit? Se lahko ženske še opremo na biološki vzorec rojevanja? Kaj se je z obporodno hormonsko fiziologijo zgodilo v milijonih let evolucije?

Osvetlili bomo potrebe porodnice, primarne potrebe novorojenčka in vzorce rojevanja v prvobitnih družbah. Smo sredi paradigmatske spremembe: odpira se izjemna priložnost, da obudimo starodavno modrost rojevanja, ki se opira na zmožnosti žensk in dojenčkov ter jo združimo z dosežki moderne medicine in babištva ter sodobno tehnologijo za zdrav in osrečujoč začetek družinskega življenja. Ogledali si bomo, kako je z rojstvom mladičev pri nekaterih živalskih vrstah, in izbrane primere porodnega vedenja višje razvitih sesalcev (sesalk).

 

Dr. Zalka Drglin je raziskovalka na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, vodja programov pri Združenju Naravni začetki (www.mamazofa.org), svetovalka za obporodne duševne stiske, avtorica znanstvenih, strokovnih in poljudnih prispevkov, predavateljica in prevajalka. Med drugim je napisala znanstveno publikacijo Rojstna hiša: Kulturna anatomija poroda, poglavja v znanstveni monografiji Rojstna mašinerija: Obporodne vednosti in prakse na Slovenskem, ki jo je tudi uredila, prevedla je priročnika Modrost rojevanja in Moj porodni načrt. Je tudi soavtorica dveh celovečernih dokumentarnih filmov o starševstvu Postaja in Naročje

 Organizira DONDES v okviru cikla predavanj Narava kot vrednota.