Ali smo dobrodošli?

Za večjo dostopnost javnih prostorov za družine.

Na javnih mestih in v javnih prostorih se odrasli z majhnim otrokom pogosto znajdemo v zagati. Z vozičkom ne moremo vstopiti skozi vrata ali se premikati med policami. Z dojenčkom, ki bi ga morali nahraniti ali previti, smo v mestnem središču ali muzeju, pa ni primernega kotička za naše potrebe. Urad ali knjižnica ali lokal se nahaja v nadstropju stavbe brez dvigala in postane za nas, ki imamo otroka v vozičku, nedosegljiv. Ali pa ni urejenega in varnega igrišča daleč naokoli. Radi bi si izbrali knjigo v knjižnici, pa ne moremo hkrati zamotiti svojega nadebudnega malčka. In še bi lahko naštevali. Številni prostori, ki niso prilagojeni našim potrebam, nam dajejo občutek, da nismo dobrodošli. Ta občutek nam marsikje še povečuje brezbrižen ali celo neprijazen in nestrpen odnos zaposlenih ter odgovornih.

Združenje Naravni začetki želimo z akcijo Ali smo dobrodošli? opozoriti na tovrstne potrebe odraslih z majhnimi otroki. Spodbuditi hočemo spremembe v načrtovanju in oblikovanju naselij in javnih prostorov ter inciirati prilagoditev mestnih in vaških središč ter ustanov. Celo več. Drznemo si sanjati o skupnosti, v kateri bi bili otroci bolj vključeni v življenje odraslih in obratno. Skupnost, v kateri ne bi bilo nenavadno ali celo nezaželeno, da predavatelj predava z dojenčkom ali pride študentka na izpit s svojim otročkom. Kjer bi imeli igrišča, na katerih bi se lahko skupaj rekreirali vsi člani družine od dedka do otroka. Kjer bi mamica ali oče lahko bivala z bolnim otrokom v bolnici. Za vse to pa je potrebno verjeti v spremembe in se vključiti vanje.

Zato vzpodbujamo vas, starše, stare starše, vzgojitelje, ki ste hkrati tudi uporabnice javnih storitev, nakupovalci, študentke, potniki, bralke, da pošljete razglednico županom in županjam, vodstvom bank, uradov, trgovin, galerij, muzejev, fakultet, knjižnic, bencinskih črpalk, taksi služb, gostinskih lokalov, podjetij javnega prometa. Naj prispejo naše skupne pobude tja, kjer si želite, da bi bolj upoštevali vaše potrebe. Morda niso pomislili, da bi poskrbeli za dostop z vozičkom, previjalno mizo, otroški sedež, kotiček z igračami, čista stranišča, domiselno in varno igrišče, park brez pasjih drekcev in nevarnih odpadkov in vse tiste velikomale podrobnosti, ki vam lahko olajšajo opravke, izlet, sprehod ali potovanje. Mogoče potrebujete >samo< strpen odnos do vašega radovedneža, ki želi spoznati neznane predmete in dobiti odgovor na svoje zakaje. Ali roko, ki vam bo pridržala vrata. Mogoče zvonec, s katerim boste priklicali prijazno osebo, ki vam bo pomagala prenesti voziček čez stopnice. In vsi skupaj naklonjen nasmeh. Hkrati vas vzpodbujamo, da se zahvalite tistim, ki so že domiselno poskrbeli za vas. Mi pa se zahvaljujejmo vam za sodelovanje v naši in vaši akciji. Pišite nam ali nas pokličite po telefonu in poslali vam bomo naše razglednice z napisanim tekstom!