Še vsaka je rodila

Napišite nam svojo porodno zgodbo

Draga nosečnica, draga mamica!

Vsaka nosečnica in porodnica ima pravico do odlične obporodne skrbi, porodne podpore in popolne informirane izbire.

Pri Združenju Naravni začetki ugotavljamo, da v zdravstvenem sistemu ženska, njen partner in otroček vse prepogosto ne dobijo tega, kar potrebujejo in kar jim pripada.

Kot zagovornice pravic žensk hočemo izboljšati kvaliteto obporodne skrbi v Sloveniji, tega pa si ne moremo zamišljati brez sodelovanja z vami, ženskami, in vašimi bližnjimi. V okviru programa »Še vsaka je rodila!«: Pravice žensk v obporodnem obdobju začenjamo z organiziranim zbiranjem porodnih in obporodnih izkušenj – pozitivnih in negativnih – ne glede na to, kdaj in kje ste rodile (v porodnišnici, doma, v Sloveniji ali tujini). Obenem lepo vabljeni tudi spremljevalci in spremljevalke, da nam zaupate vašo izkušnjo spremljanja pri ginekološkem pregledu ali pri porodu.

Nekatere ste nam po telefonu, na srečanjih in delavnicah, po e-pošti in na forumih zaupale izkušnje iz obdobja nosečnosti, poroda in poporodnega časa. Če ste nam izkušnjo že zaupale, nam dovolite, da jo arhiviramo oziroma objavimo.
Druge vabimo: napišite vašo porodno ali obporodno zgodbo in jo pošljite po elektronski pošti.
Skupaj bomo ustvarile zbirko pričevanj o sodobnih doživetjih v zdravstvenem sistemu v nosečnosti, med porodom in v poporodnem obdobju. Po dogovoru z vami pa bomo pripravile objavo na spletni strani in v medijih, s stopnjo anonimnosti, ki vam bo ustrezala.

Na podlagi zbranih obporodnih zgodb bomo lahko argumentirano, glasno in krepko podprle naša zahteve po spremembi obporodnih praks v Sloveniji. Stopimo skupaj!
Zavedamo se, da je vaša obporodna zgodba okno v vašo zasebnost. Obvezujemo se, da bomo vedno upoštevale vaša stališča in zahteve o shranjevanju in objavi; če boste želeli, boste ohranili vso anonimnost.
Pokličite nas ali nam pišite tudi, če potrebujete informacijo, svetovanje, podporo in pomoč v zvezi z vašimi pravicami v obporodnem obdobju v zdravstvenem sistemu.

 

Porod pripada materam, otročkom in očetom.

Kakšno pa je vaše porodno doživetje?

Je vaš spomin na porod označen z radostjo, okrepljeno vero vase in v ljudi, ki so vam pomagali?

Kaj pa spomin na nosečnost in obdobje po porodu?

Ste razočarani, jezni, besni?

Ste ranjeni, ponižani, se počutite zlorabljeni?

Je spomin na porod, ginekološki pregled v nosečnosti in spomin na odnos osebja v zdravstvenem sistemu, vaša nočna mora?

Imate občutek, da ste edini in da vam ne verjamejo?

Vam govorijo, da naj pozabite, kar ste doživeli?

Dovolj je - čas je za akcijo! Prispevajte k spremembam v dobro naših sester, prijateljic, hčera in sinov.

Dovolimo si sanjati! Porod pripada materam, otročkom in očetom.


Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma.