Literatura

Deset korakov do odličnih obporodnih storitev MamaOtrokPovzetek Desetih korakov Pobude MamaOtrok* Mednarodnega porodnega združenja (IMBCI):

Prvi korak
Odnos do vsake ženske naj bo spoštljiv. Zagotavljajte dostojanstvo žensk. 

Drugi korak
Razvijajte babiško znanje in spretnosti, ki podpirajo normalno fiziologijo poroda in dojenja, in jih redno prakticirajte. 

Tretji korak
Informirajte mamo o prednostih neprekinjene podpore med porodom. Zagotovite ji uresničevanje pravice do podpore spremljevalcev po njeni izbiri. 

Četrti korak
Med porodom materi z različnimi metodami zagotavljajte udobje in ji lajšajte porodne bolečine, ne da bi pri tem uporabljali zdravila. Pojasnite prednosti takšnega pristopa za omogočanje normalnega poroda. 

Peti korak
Zagotavljajte izvedbo tistih praks, ki so utemeljene na izsledkih raziskav in so dokazano učinkovite. 

Šesti korak
Izogibajte se potencialno škodljivim postopkom in posegom. 

Sedmi korak
V prakso vključujte ukrepe, ki zagotavljajo dobro počutje in preprečujejo bolezni, poškodbe in zmanjšujejo potrebo po nujni medicinski pomoči. 

Osmi korak
Zagotovite dostop do nujne medicinske pomoči, ki temelji na izsledkih znanstvenih raziskav. 

Deveti korak
Zagotovite neprekinjeno in skladno sodelovanje vseh zdravstvenih, ustanov, organizacij in združenj. 

Deseti korak
Prizadevajte si za uresničitev desetih korakov k uspešnemu dojenju, ki jih navaja pobuda za Novorojencem prijazne porodnišnice.

 

 Več v priloženem dokumentu.

 

*Mati in dojenček sta v nosečnosti, med porodom in v obdobju dojenčka del celote, zato se nanju sklicujemo kot na zvezo MamaOtrok