Pravice

Poznate svoje pravice pri porodu? Pri Združenju Naravni začetki smo v letu 2022 odprli portal Pravice porodnice; poglobljeno, utemeljeno, na kratko in na dolgo o pravicah žensk (otrok, družin) med porodom v porodnišnicah v Sloveniji za nosečnice in starše, za zdravstvene strokovnjake in odločevalce.

Pripravili in objavili smo študijo o neprimernih praksah in nasilju v porodni oskrbi v Sloveniji z naslovom Ničelna toleranca do nasilja med porodom: Za sočutno ter ženski in otroku naklonjeno strokovno utemeljeno skrb.

Zapisali smo predlog za odlično obporodno skrb v Sloveniji. Osnovni cilj je varna in učinkovita skrb za žensko in otroka, pobuda pa je usmerjena v razvoj sistema obporodne skrbi, ki vključuje različna porodna okolja, pri tem pa združuje babiški in zdravniški pristop. Stremimo k doslednemu uresničevanju Zakona o pacientovih pravicah. Preberite, premislite in če se strinjate, nas podprite v naših prizadevanjih: Porodna pobuda.

Ali poznate svoje pravice v zdravstvenem sistemu v obporodnem obdobju? Za vas smo pripravili izbor dvajsetih najpomembnejših pravic v brošuri Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo: 20 pravic za 20.000 družin.

Seznanite se s pacientovimi pravicami, ki nam jih je prinesel Zakon o pacientovih pravicah (ZPacP) iz leta 2008.

Ministrstvo za zdravje je pripravilo brošuro Kaj vam prinaša Zakon o pacientovih pravicah?