od Mamazofke do Mamazofe

Junij 1996 Neformalno gibanje za svobodno izbiro in informiranost pred, med in po rojstvu otroka Naravni začetki smo ustanovile matere, ki smo želele svoje izkušnje, znanje, lepoto in težave obporodnega obdobja deliti tudi z drugimi, zvedeti še več ter tvorno prispevati k spremembam na tem področju. Organizirale smo srečanja staršev, predavanja, pogovore z gosti v Ljubljani, Kopru, Mariboru in Novem mestu.

Od marca 1999 do marca 2000 je tekla odmevna akcija Porodnicam in novorojenčkom prijaznejša porodna soba v ljubljanski porodnišnici, v kateri smo s pomočjo združenja Sezam in srečelova opremili porodno sobo z dodatno opremo.

September 2000 Uradno smo se registrirali kot Naravni začetki, združenje za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva.

Oktober 2001 Pripravile smo javni poziv za kvalitativne spremembe na področju nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja z naslovom demokratizacija vsakdanjega življenja žensk: nosečnost, porod, poporodno obdobje, ki smo ga predstavile na okrogli mizi z naslovom Porod med željami in možnostmi.

December 2003 Javnosti smo predstavile naš program za obporodne stiske mamaZOFA, prvi tovrsten program na področju NVO v Sloveniji.

28. september 2004 V parku Zvezda smo v sodelovanju z Združenjem staršev in otrok SEZAM organizirali in izvedli celodnevni informativno-umetniški dogodek INVIVO, ki je bil uvrščen tudi v spremljevalni program Mesta žensk. Začeli smo z akcijo Ali smo dobrodošli?. Njen namen je bil spodbuditi odgovorne, da javne prostore ustrezno preoblikujejo in dopolnijo tako, da bodo bolj po meri družin z dojenčki in malčki.

Pomlad 2005 Našo dejavnost smo preselili v prostore Pri mamiZOFI, Grablovičeva 54 v Ljubljani.

April 2006 Začeli smo z izvajanjem rednih dejavnosti v Kranju, ki so se razvile v program Družinsko središče Junina hiša Kranj. 


April 2007 Prejeli smo priznanje Dobre družbe na natečaju Navdihujočih 5 za uvrstitev med najboljše primere dobre prakse NVO v Sloveniji za projekt Mama Zofa - svetovanje, podporo in pomoč v obporodnih stiskah. 

November 2007 Ob izidu knjige Modrost rojevanja smo gostili babico Ino May Gaskin.

Januar 2008 Začetek dejavnosti ProMama - zagovorništvo žensk in družin v obporodnem obdobju.

Oktober 2008 Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve nam je podelilo staus društva v javnem interesu na področju družinske politike.

December 2008 Ob izidu knjige Moj porodni načrt je bil naš gost prof. dr. Marsden Wagner. Ob tem je izšla tudi naša brošura Moj trebušček, najin porod, naše rojstvo: 20 pravic za 20.000 družin.

Junij 2009 V okviru programa »Še vsaka je rodila!« smo začeli z zbiranjem obporodnih izkušenj in z zbiranjem nadaljujemo tudi sedaj.

November 2009 Delavnica z Debro Pascali-Bonaro je bil prvi pomembnejši mejnik v izobraževanju za porodne doule v Sloveniji.

Avgust 2010 Na naši spletni strani smo objavili Porodno pobudo Odlična obporodna skrb.

September 2010 Naše dejavnosti v Kranju smo preselili v prostor na Tomšičevi 14.

Oktober 2010 Gostili smo ameriško antropologinijo dr. Robbie Davis-Floyd.