Hold Your Prem

 

Naslov te zelo uporabne in s fotografijami in skicami opremljene knjige nagovarja starše prezgodaj rojenih otrok, prav enako pa bi lahko nagovoril starše otrok, ki so s svojim prihodom na svet počakali nekaj dalj.

To ni klasična publikacija, pač pa neke vrste delovni zvezek. Tak je tudi podnaslov: Delovni zvezek o tesnem kožnem stiku za starše prezgodaj rojenih otrok. Gre za prijazno spisan vodnik za starše, ki bi svojemu nedonošenčku radi ponudili tisto, kar potrebuje in mu lahko dajejo le oni, torej dolgotrajen tesen telesni stik in bližino, takoj ko je to izvedljivo in je otrok klinično stabilen; ob tem pa mu zdravstveni strokovnjaki zagotavljajo ustrezno specifično nego in zdravljenje. Majceni dojenčki so pomirjeni, ko so v stiku z mamo, ločitev od nje pa povzroča stres. Delovni zvezek je odlično strukturiran in podkrepljen s slikovnim gradivom. Staršem ponuja ustrezne informacije in praktične napotke za izvedbo pravilnega in varnega kengurujanja za nedonošenčka, mamo opremi s spretnostmi ohranjanja laktacije in dojenja. V delovnem zvezku starši najdejo razumevanje lastne stiske ob skrbi za drobnega otročka, in predloge za uresničevanje dobre skrbi zase. Avtorica jih podpira pri sodelovanju z zdravstvenimi strokovnjaki, da bi postali središče tima, ki skrbi za otrokovo dobrobit. Če ste pravkar rodili nedonošenčka, bi morebiti lahko o predlogih v delovnem zvezku govorili z zdravstvenimi strokovnjaki?

Knjigo toplo priporočamo: krepi zaupanje v moč človeškega stika in potrjuje pravilnost starševskih spontanih reakcij – večina si želi otroka pobožati, ga objeti, ga držati v naročju. Seveda, o tem govorimo v naši Nežni pobudi: »Objemite svojega dojenčka, držite ga tik ob sebi, imejte ga v naročju, crkljajte ga na svojih prsih.« Še ena stvar, ki se je moramo kot družba ponovno naučiti, da bomo kot posamezniki in posameznice bolj svobodni - tokrat od kengurujev.

Zalka Drglin

Podprto s sredstvi finančnega mehanizma EGP 2009-2014

Jill Bergman
2 010
New Voices Publishing

Nežno me objemi