Windows to the Womb

Avtor, psiholog, ki ga odlikuje pionirsko delo na področju raziskovanja in razumevanja psihičnega razvoja fetusa, nas popelje v svet, ki je bil do nedavna skorajda nedostopen za proučevanje; o njem pa bi imele kaj povedati matere in tisti, ki ozavestijo svoje prenatalne spomine. S pomočjo sodobnih tehnologij in številnih raziskav je mogoče osvetljevati številne vidike devetih mesecev pred rojstvom – oploditev, zanositev, plodove zmožnosti učenja, razvoj njegovih čutil, njegovih aktivnosti in načinov komunikacije v različnih okoliščinah. V publikacijo so vključeni tudi odlomki iz psihoterapevtskih srečanj in biografske pripovedi, v katerih, trdi avtor, se razkrivajo spomini na predrojstveno obdobje.

Vas zanima, kako v nosečnosti otrok raste in se razvija, kako se vede, kaj občuti in kakšni procesi se odvijajo v njegovih možganih? Vas to zanima zaradi sebe, kajti vsi smo potovali po tej poti preobrazbe in razvoja v soodvisnosti od naših mam, ki so nam zagotavljale zavetje, hrano, toploto … in ki so s svojim početjem in počutjem prispevale svoj delež k temu, kar danes smo? Zaradi otroka, ki ga pričakujete? Ste radovedni, in bi si radi ustvarili svoje mnenje o življenju bitij, ki rastejo pod srci mater po celem svetu? Kakšen je svet tam notri, kakšno je življenje v maternici? Lahko kaj storimo, da bi bilo življenje teh, ki prihajajo, dobro? Ali morda: kaj naj brez škode opustimo?

Avtor trdi, da so njegove ugotovitve znanstveno utemeljene. Marsikatera mama in marsikateri oče pa bi dejal: »Saj to sem slutila, slutil že od vsega začetka.«

Branje, ki vas bo morda popeljalo tudi v plasti lastnih spominov na zgodnje začetke. Knjiga, ki predlaga: bitje, ki ga boste rodili, naj plava v ljubeči pozornosti.

Zalka Drglin

 

O avtorju:
David B. Chamberlain (1930 - 2014), Ph.D., psiholog, avtor, predavatelj, pionir na področju prenatalne psihologije; med drugim je bil tudi vodja APPPH (The Association for Pre- and Perinatal Psychology and Health), urednik na birthpsychology.com.

Podprto s sredstvi finančnega mehanizma EGP 2009-2014.

 

David Chamberlain
2 013
North Atlantic Books

Nežno me objemi