Prazna zibka, strto srce

Prazna zibka, strto srce

Prazna zibka, strto srce je prva knjiga v slovenskem prostoru, ki spregovori o izgubi otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Izguba otroka je najbolj boleč dogodek v življenju ženske - mame, prav tako pa močno prizadene moškega - očeta. Vsak žaluje na svoj način: "Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna po svoje." Po statistiki se vsaka sedma nosečnost konča neuspešno. Kljub razmeroma pogostemu dogodku, pa to izgubo običajno molče obidemo. Otrok umrlih med nosečnostjo ali po porodu pogosto ne najdemo niti na naših pokopališčih. Starši se morajo boriti za svojo pravico do žalovanja. Okolica jih pogosto sili, naj izgubo čimprej pozabijo ali izgubljenega otroka nadomestijo s ponovno nosečnostjo.

Knjiga je v prvi vrsti namenjena žalujočim staršem, ki skozi dolgo in težko obdobje žalovanja iščejo številne odgovore. Prav tako tudi vsem, ki se z njimi srečujejo: zdravniškemu osebju, sorodnikom, prijateljem, sodelavcem... Če bo pripomogla k spremembi mišljenja in odzivanja, v smislu večje pomoči in opore žalujočim staršem, bo knjiga dosegla svoj namen.

Knjiga je plod dela žalujočih staršev ob sodelovanju strokovnjakov s področij, ki so kakorkoli povezana z omenjeno tematiko.

Bernarda Zečević, Petra Urek, Suzana Kokol, Marija Cehner (ur.)
2 003
Društvo Solzice

Nežno me objemi